HET GEMINI-TEAM

Een fotoverslag van Jesse Don

Heen en weer naar het park

Hoe is het nou om op de Noordzee je werkterrein te hebben? We vroegen het aan

safety & operations engineer Jesse Don, die voor Gemini zowel on- als offshore actief is. Nu het project in de uitvoering zit maar ook al operationeel is, is geen week voor hem hetzelfde. ‘Het is heel allround werk. Dat maakt het ook zo leuk.

De veiligheid van de werknemers op het Gemini Windpark houdt Jesse Don nauwlettend in de gaten. Daarnaast heeft hij taken op het gebied van werkbegeleiding en –voorbereiding, alsmede toezicht. ‘Het is heel divers en dat spreekt me ook enorm aan. Je bent op zee met een kleine club mensen, samen moet je het doen.’ Bij Gemini pendelt Jesse heen en weer tussen vijf locaties. Amsterdam, Eemshaven, Emden en Oldenburg aan land en natuurlijk het windpark – 85 km uit de kust. ‘We komen daar met een pendelschip dat met rustige zee 30 knopen vaart (55km/uur, red.). Ter plekke verblijven we op een van de accommodatieschepen, een soort drijvende hotels. Bij de overstap op de transition pieces zijn we gekleed in een overlevingspak. Daarin kunnen we het een uur volhouden.’

Niet iedereen kan zomaar mee aan boord, zo legt Jesse uit. ‘Je moet hier speciaal voor zijn opgeleid. Voordat we aan het werk gaan wordt een permit to work-procedure afgerond, waarbij iedereen zich voor elke activiteit aan- en afmeldt. Zo houden we voortdurend overzicht wie waar mee bezig is. Ook worden steeds risico-analyses verricht. Je moet niet vergeten dat de Noordzee een van de gevaarlijkste zeeën ter wereld is; het weer kan er heel snel omslaan. In principe is het een behoorlijk vijandige werkomgeving. Mede daarom is veiligheid prioriteit nummer één. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook meerdere communicatiesystemen, om altijd in verbinding met elkaar te staan. Safety first!

 

Foto’s gemaakt door Jesse Don tijdens

een offshore verblijf