Het zeegat uit,

op naar het park

Het was een moment waar lang naar is uitgekeken: de plaatsing van de eerste turbines in het Gemini Windpark. 85 km uit de Nederlandse kust, in de Noordzee waar het vrijwel altijd waait. Op 12 februari was het zover; de afvaart!

Op het offshore installatieschip Aeolus waren 6 turbines geladen, vervaardigd door Siemens en op transport gezet vanuit de Deense havenstad Esbjerg. Deze stad groeit de laatste decennia sterk door alle offshore windactiviteiten; het belang hiervan is inmiddels groter dan dat van de visserij.

Nadat de turbines eind februari zijn geplaatst op de funderingen, zijn ze zo snel mogelijk aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en getest. Na de testfase leveren ze direct stroom. Het moment van ‘first power’ is daarmee echt een mijlpaal, zo geeft Matthias Haag, CEO van Gemini aan: ‘Het opwekken van de eerste stroom is natuurlijk een heel bijzonder moment. Het is heel mooi te zien dat de voortvarende wijze waarop de bouw tot nu toe verloopt wordt bekroond met de daadwerkelijke levering van duurzame elektriciteit.’

De komende periode vervoeren de Aeolus en het andere installatieschip Pacific Osprey (dit schip kan er acht meenemen) de andere turbines naar het park.